A hőszivattyúkról – folytatás

Cikksorozatunk eddigi részében a légkondicionálás történeti előzményeinek és a közelmúlt legelterjedtebb légszabályozási konstrukcióinak áttekintésével foglalkoztunk, eljutva a jelenkorig. Legutóbbi írásunkban már hangsúlyosan aktuális témára tértünk rá: megkezdtük a korszerű hőszivattyú-készülékek ismertetését. A hőszivattyú hűtő-fűtő funkcionálásának optimuma soktényezős, de a tényezők sorába tartozik a rendszer egybekomponáltsága az építményi struktúrával. Másszóval: a teljesen kielégítő hőszivattyú-üzem lehetősége az újépítésű házaknál lakásoknál a legbiztosabb. Már csak ezért is jóideig fennmarad még a mai hőcserélős HMV-tartályok, klíma-dekorcsatornák, mobil, illetve all-in-one (összesített) Aux- és Midea-klímaberendezések piaci pozíciója.

Az előző alkalommal csak nagy átaljában írtunk a hőszivattyú-működésről, most valamivel differenciáltabb képet igyekszünk nyújtani róla.

Bár a hőszivattyús optimum realizálása – nagy teljesítményű gyártmány esetén – elvileg teljesen függetleníti az érintett belterek légszabályozását a fosszilis fűtőanyagoktól, fölöslegessé téve kályhát, kazánt, cirkót, elektro-radiátort, infrapanelt egyaránt, azonban egy ilyen telepítendő rendszer indító költsége (esetleges kiterjesztéseivel együtt, mint amilyen a padlófűtő, fal- és tetőfűtő kiterjedés) túl magas még a nyugati átlagkeresetet nézve is. Minthogy  a hosszú távú gazdaságosság, a jó megtérülés adatai sem garantálták ennek a megoldásnak a széleskörű elterjedését, így ezt a folyamatot Európa nyugati felén a nagyarányú állami költség-hozzájárulás lendítette meg.  (Nálunk ma egy, mondjuk hétmillió forintot kitevő családi befektetéshez egynegyedrész-arányú állami támogatást lehet szerezni.)   Ott van aztán még a meghibásodások esélye. Az áthidaló tartalék szerepére sok hőszivattyús helyen megmaradt valamilyen klímakészülék is, néhány gázvezetékes alkalmatossággal együtt (hibrid rendszerek).

Olyan hőszivattyúnak, amely nem igényel semmi földmunkát, egyedülien csak a levegő–levegő-rendszerű berendezés mondható, amelyet kiegészítésképpen éppúgy össze lehet kapcsolni hálózati árammal vagy napelemekkel, mint a geotermikus (föld-, vagy föld–víz-, vagy föld–levegő-) rendszerű berendezéseket. A geotermikus rendszerű hőszivattyú földkapcsolata lehet talajkollektoros és lehet talajszondás (aszerint, hogy a kapcsolathoz szükséges cső-komplexum horizontális vagy vertikális építésű-e). Már a               levegő–víz-rendszerű hőszivattyúkhoz kúthasználat is tartozik. Az eddigiekben említetlenül maradt a víz–víz-rendszerű hőszivattyú. Ez szintén kombinált alapú, amennyiben nem egy, hanem két kút kell hozzá (a „nyerő” és a „nyelő”), egymástól legalább 15 méterre. A víz–víz-hőszivattyúk egyik csoportja vízkivétellel üzemel, másik csoportja vízkivétel nélkül.

Következő cikkünkben a hőszivattyúk telepítésének és működésének további fontos részleteivel foglalkozunk, az imént vázolt tipológia és az ezt keresztező monoblokk/split-választóvonal mentén.

Kapcsolódó témák:
AC. S. Sytems Kft. – Klíma nagyker
A klímakérdés most a kérdés!
Klíma 
címszó a Netlexikonban
#klímakérdés: Írásaink között e kulcsszóra keresve megtalálja kapcsolódó témáinkat.